Toto

Pizzeria Las Vegas Strip Didakwa Kerana Menghadirkan Gangguan Seksual

Seorang pendatang yang pernah tanpa izin menyaman bekas bos dan majikannya, rangkaian pizza Sbarro, kerana didakwa diserang secara seksual oleh pengurusnya secara kerap. Jenayah yang didakwa berlaku di lokasi bekas slot demo restoran pizza di hotel Monte Carlo (kini Park MGM) di Las Vegas. Perbicaraan persekutuan yang mendakwa diskriminasi seks, gangguan seksual dan tindakan balas telah dijalankan di Mahkamah Daerah AS pada hari Isnin.

Sbarro pizza Monte Carlo turnip
Sbarro yang kini ditutup ini terletak di dalam Monte Carlo (kini Park MGM) di Las Vegas Strip. Saman persekutuan baharu yang dibawa oleh bekas pekerja mendakwa dia dirogol setiap minggu di sini, di dalam bilik sejuk kedai pizza. (Imej: vegasinc.lasvegassun.com)
Dalam dokumen mahkamah yang diperoleh KLAS-TV/Las Vegas, Sandra Perez mendakwa dia dirogol setiap minggu di dalam bilik sejuk bilik sejuk di kedai pizza yang kini ditutup, tempat dia bekerja pada 2016. Menurut tuntutan mahkamahnya, Perez berkata dia diancam akan dilaporkan kepada pihak imigresen jika dia tidak mematuhinya.

Lewat tahun itu, Sbarro memindahkan Perez ke lokasi Bally, menurut tuntutan mahkamahnya, selepas saudara-maranya mengadu kepada pengurus mengenai penderaan itu. (Menurut pemendapan daripada pengurus yang diberikan dalam tuntutan mahkamah, Perez menghadapi masalah “dengan pengurusan dan pekerja” dan “memerlukan permulaan baru.”)

Lampu Hijau Daripada Suruhanjaya Hak Sama
Pada 2018, Suruhanjaya Hak Sama Sama Nevada (NERC) mengesahkan Live Togel Singapore dakwaan Perez tentang “persekitaran kerja yang tidak bermusuhan secara seksual,” yang membolehkannya menyaman di mahkamah persekutuan.

“Bukti yang diperoleh semasa siasatan ini mengesahkan [pengurus] terlibat dan mempromosikan persekitaran kerja yang bermusuhan secara seksual terhadap Cik Perez,” kata penemuan NERC. “Adalah mungkin sekiranya ahli keluarga Cik Perez tidak berhadapan dengan pesalah diskriminasi yang didakwa, kemungkinan besar Cik Perez masih akan mengalami gangguan seksual di tempat kerja.”

“Anda datang ke negara baharu, anda perlu belajar bahasa baharu, anda perlu belajar budaya,” kata peguam Perez, Jenny Foley, dalam temu bual dengan KLAS. “Dan kemudian anda perlu cuba berfungsi dalam semua perkara baru itu. Apabila sesuatu berlaku dalam proses itu, saya fikir ia amat mengerikan.”

Perez memberitahu KLAS: “Saya seorang yang terselamat kerana saya cuba mempertahankan diri. Tiada siapa kisah. Dan saya adalah contoh yang tiada siapa peduli, kerana saya menjerit meminta tolong.”

Sbarro Nafi Semua Tuduhan
“Sbarro menafikan dan menolak sekeras-kerasnya tuntutan yang dikemukakan dalam temu bual anda dengan Sandra Perez dan peguamnya, tuntutan yang telah dipertikaikan sejak enam tahun lalu sejak dakwaan itu pertama kali pengeluaran macau dikemukakan kepada kami,” kata David Karam, Ketua Pegawai Eksekutif Sbarro, dalam e-mel kepada KLAS-TV hari ini. “Pertikaian yang berterusan ini telah memuncak dengan perbicaraan yang sedang berlangsung di mahkamah persekutuan di Las Vegas. Kami mendapati adalah sangat tidak wajar dan tidak profesional untuk membincangkan kes secara terbuka di tengah-tengah perbicaraan dan oleh itu kami akan meninggalkan penafian kami untuk bercakap untuk dirinya sendiri.”

Peguam Perez memfailkan usul untuk perbicaraan salah dalam kes itu pada hari Rabu, menurut KLAS, memetik tuntutan yang dibuat di mahkamah berhubung status imigresen Perez. Perez berkata dia memperoleh kad hijau pada 2016.